Overzicht van juridische procedures
Nyrstar NV (de “Vennootschap” of “Nyrstar”) was en is betrokken in verschillende gerechtelijke en administratieve procedures.
Deze houden voor het grootste deel verband met de herstructurering van de Vennootschap, die in juli 2019 werd afgerond. De Vennootschap betwist ten stelligste elke beschuldiging dat er in dit verband foutief of ongepast zou zijn gehandeld.
Nyrstar heeft over deze procedures eveneens gecommuniceerd in haar persberichten en andere publicaties. Gemakshalve geeft de Vennootschap op deze pagina een overzicht en een korte samenvatting daarvan. Dit overzicht wordt regelmatig bijgewerkt.
Nyrstar is momenteel betrokken in de volgende procedures:
- een procedure ten gronde voor de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, waarin enkele aandeelhouders in 2020 een minderheidsvordering en een individuele aansprakelijkheidsvordering hebben ingesteld tegen bepaalde huidige en voormalige bestuurders van Nyrstar, tegen voormalig commissaris Deloitte Bedrijfsrevisoren CV (“Deloitte”) en tegen Trafigura PTE Ltd. en Trafigura Group PTE Ltd. (de “Trafigura-Vennootschappen”). Op 11 maart 2024 hebben de aandeelhouders in deze procedure voorlopige maatregelen gevraagd. Dit verzoek wordt in de loop van 2024 behandeld.
- een procedure voor de Sanctiecommissie van de Belgische Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (“FSMA”) met betrekking tot Nyrstars informatieverstrekking; en
- strafrechtelijke onderzoeken.
Hierna geeft Nyrstar verdere toelichting met betrekking tot elk van deze lopende procedures.
Daarna volgt een kort overzicht van procedures die reeds zijn afgelopen.
***
OVERZICHT VAN DE LOPENDE JURIDISCHE PROCEDURES
I. Procedures tussen Nyrstar, een groep aandeelhouders en anderen
A. Procedure ten gronde tegen onder andere Nyrstar en enkele van haar huidige en voormalige bestuurders
Op 29 mei 2020 heeft een groep aandeelhouders Nyrstar, enkele van haar huidige bestuurders en de voormalige commissaris van de Vennootschap, Deloitte, gedagvaard voor de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout. Deze dagvaarding werd op 9 november 2020 op bepaalde punten verbeterd door een nieuwe dagvaarding. Nyrstar vernam dat dat dezelfde groep aandeelhouders ongeveer gelijktijdig dagvaardingen heeft uitgebracht tegen bepaalde voormalige bestuurders van Nyrstar en tegen de Trafigura-vennootschappen.
In hun dagvaardingen brengen de eisende aandeelhouders onder meer de volgende vorderingen:
- een minderheidsvordering voor rekening van Nyrstar voor beweerde tekortkomingen in het bestuur door de bestuurders en inbreuken op het WVV en de Statuten van Nyrstar. Deze minderheidsvordering is een afgeleide vordering, waarbij de eventuele opbrengst aan Nyrstar zou toekomen (en niet aan de eisende aandeelhouders). De eisers vragen met name dat de gedaagde bestuurders, Deloitte en de Trafigura-vennootschappen en Deloitte hoofdelijk worden veroordeeld tot een schadevergoeding aan Nyrstar, die in de (verbeterende) dagvaarding op minstens 1,2 miljard EUR wordt begroot. Nyrstar begrijpt dat de eisende aandeelhouders de beweerde schade vandaag op minstens 2 miljard EUR begroten.;
- een rechtstreekse aansprakelijkheidsvordering tegen onder meer bepaalde huidige en voormalige bestuurders voor fouten waardoor de eisende aandeelhouders beweren individuele schade te hebben geleden. De eisers vorderen op basis daarvan een persoonlijke schadevergoeding die voorlopig wordt geraamd op 1 EUR;
- een vordering tegen Nyrstar voor de terugbetaling van de kosten die de eisende aandeelhouders hebben gemaakt en die niet door de andere gedaagden zouden worden vergoed.
De behandeling van deze vorderingen werd onmiddellijk na de inleidingszitting op 18 november 2020 voor onbepaalde tijd uitgesteld (op verzoek van de eisende aandeelhouders), met uitzondering van de procedure tegen de Trafigura-Vennootschappen, waarin conclusies werden uitgewisseld tussen Trafigura en de eisende aandeelhouders. Nyrstar begrijpt dat de groep van eisende aandeelhouders, in deze conclusies, een vordering tegen de Trafigura-Vennootschappen heeft ingesteld tot nietigverklaring van bepaalde transacties sinds 2015.
Bij tussenvonnis van 26 juli 2022 heeft de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout de procedure tegen de Trafigura-Vennootschappen samengevoegd met de procedures tegen sommige van de huidige en voormalige bestuurders van Nyrstar en tegen Deloitte. Vervolgens zijn op 27 februari 2023 dertien nieuwe eisende aandeelhouders vrijwillig tussengekomen in deze procedure (die voor het overige nog steeds voor onbepaalde tijd is uitgesteld op verzoek van de eisende aandeelhouders).
Op 22 januari 2024 heeft Deloitte een conclusie neergelegd in deze procedure. Daarin vraagt Deloitte dat de vorderingen van de eisende aandeelhouders worden afgewezen als onontvankelijk, minstens ongegrond, en dat de eisende aandeelhouders worden veroordeeld tot de gerechtskosten. In ondergeschikte orde vraagt zij dat Nyrstar en de in deze procedure betrokken bestuurders hoofdelijk, in solidum of de ene bij gebreke aan de andere worden veroordeeld om Deloitte te vrijwaren voor alle veroordelingen (met inbegrip van interesten en kosten) die zij zou oplopen ten opzichte van de eisende aandeelhouders.
Nyrstar merkt op dat noch de aansprakelijkheidsvorderingen noch de vordering tot nietigverklaring zijn ingesteld tegen Nyrstar. De Vennootschap betwist de aanspraken van de eisende aandeelhouders en zal zich in het kader van deze procedure ten gronde verdedigen.
B. Verzoek tot voorlopige maatregelen in het kader van de procedure ten gronde
Op 11 maart 2024 hebben de eisende aandeelhouders een verzoekschrift voor voorlopige maatregelen neergelegd op basis van artikel 19, derde lid van het Gerechtelijk Wetboek. Zij deden dat in het kader van de hierboven beschreven (samengevoegde) procedure ten gronde voor de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout tegen Nyrstar, enkele van haar huidige en voormalige bestuurders, de Trafigura-Vennootschappen en Deloitte. De eisende aandeelhouders verzochten de Rechtbank om de volgende voorlopige maatregelen op te leggen, zoals aangepast bij conclusie van 24 augustus 2024:
- De aanstelling van een voorlopig bewindvoerder in de Vennootschap (of, in ondergeschikte orde, een lasthebber ad hoc) gedurende een termijn van 12 maanden met mogelijkheid tot verlenging, minstens tot aan een definitieve beslissing in de procedure ten gronde, met als opdracht om alle taken van beheer en bestuur in de meest ruime zin over te nemen;
- Nyrstar en de betrokken bestuurders te veroordelen tot volledige medewerking aan de opdracht van de voorlopig bewindvoerder (of lasthebber ad hoc) op straffe van dwangsommen;
- Nyrstar te veroordelen tot de provisionering van de kosten van de voorlopig bewindvoerder of lasthebber ad hoc; en
- De onmiddellijke opschorting van de uitvoerbaarheid van alle, of minstens een deel van de verbintenissen onder de Limited Recourse Loan Facility gesloten tussen de Vennootschap en NN2 Newco Limited, tot aan een definitieve beslissing in de procedure ten gronde, minstens voor de duurtijd van het mandaat van de voorlopig bewindvoerder dan wel van de lasthebber ad hoc.
De eisende aandeelhouders verzochten de Rechtbank om enkel te oordelen over het verzoek tot voorlopige maatregelen en om de behandeling van de vorderingen ten gronde verder uit te stellen.
Het verzoek tot voorlopige maatregelen werd besproken op de inleidingszitting van 25 april 2024. De pleidooien werden gehouden op 28 november 2024. De Vennootschap betwist de aantijgingen van de eisende aandeelhouders en heeft haar positie dan ook verdedigd in de procedure over de voorlopige maatregelen.
Bij vonnis van 9 januari 2025 heeft de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Turnhout, het verzoek tot aanstelling van een voorlopig bewindvoerder ontvankelijk verklaard, maar beslist om de beoordeling ten gronde van zulk verzoek uit te stellen. De rechtbank stelt vast dat er op heden geen aanwijzingen zijn dat de raad van bestuur van de Vennootschap niet naar behoren functioneert, en nam akte van het feit dat een procedure voor de Sanctiecommissie van de FSMA hangende is en dat een gerechtelijk onderzoek loopt. In het licht daarvan heeft de rechtbank beslist om een beoordeling ten gronde van het verzoek tot aanstelling van een voorlopig bewindvoerder uit te stellen tot na de uitspraken zowel van de Sanctiecommissie van de FSMA als van de Raadkamer of de Kamer van Inbeschuldigingstelling. De rechtbank heeft het verzoek om die reden sine die verdaagd. Zie ook persbericht.
II. Onderzoek door de FSMA en procedure voor diens Sanctiecommissie m.b.t. informatieverstrekking door Nyrstar
Het Directiecomité van de FSMA besliste in september 2019 om een onderzoek in te stellen naar Nyrstars informatieverstrekking. De FSMA zelf heeft op verschillende tijdstippen gecommuniceerd over dit onderzoek:
- Aanvankelijk spitste het FSMA-onderzoek zich toe op de informatie verstrekt over de commerciële relatie met Trafigura. In een persbericht van 29 mei 2020 maakte de FSMA echter bekend dat het onderzoek werd uitgebreid met twee bijkomende elementen: de bekendgemaakte informatie over (i) de verwachte winstbijdrage van de herontwikkeling van de Australische Port Pirie-smelter en de totale kosten van dit project, en (ii) over de solvabiliteits- en liquiditeitspositie van Nyrstar op het einde van 2018.
- In een persbericht van 25 juli 2022 gaf de FSMA een stand van zaken over het onderzoek. De FSMA gaf daarbij onder meer te kennen dat de auditeur een voorlopig verslag had opgesteld.
- In een persbericht van 30 september 2022 maakte de FSMA bekend dat het Directiecomité van de FSMA, na beraadslaging over het definitieve verslag van de auditeur, had beslist om tegen Nyrstar een procedure in te stellen bij de Sanctiecommissie van de FSMA die tot de oplegging van een administratieve geldboete kan leiden. Het komt de Sanctiecommissie toe om te oordelen of er al dan niet sprake is van een inbreuk en om te beslissen over de eventuele oplegging van een administratieve geldboete. Het persbericht van de FSMA lichtte verder toe welke grieven het Directiecomité ten aanzien van Nyrstar had weerhouden, alsook dat het Directiecomité de kennisgeving van grieven aan de Procureur des Konings van het parket Antwerpen had overgemaakt (zie hieronder, onder III.). In datzelfde persbericht staat tot slot dat het Directiecomité aan de auditeur had gevraagd om een bijkomend verslag op te stellen over de mogelijke toepassing van een administratieve geldboete op elk van de bestuurders (of hun vaste vertegenwoordigers) van Nyrstar die in functie waren op het moment van de feiten.
Nyrstar bevestigt dat het Directiecomité van de FSMA haar op 30 september 2022 in kennis heeft gesteld van de grieven, haar het definitieve verslag van de auditeur heeft overgemaakt en het dossier dus heeft doorverwezen naar de Sanctiecommissie.
Ondertussen heeft het Directiecomité van de FSMA het dossier tegen de bestuurders van Nyrstar die in functie waren op het moment van de feiten, ook doorverwezen naar de Sanctiecommissie. De Sanctiecommissie heeft vervolgens dat dossier samengevoegd met het dossier tegen Nyrstar, alsook in het verlengde daarvan een kalender bepaald.
Nyrstar is van mening dat zij te allen tijde de vereiste informatie overeenkomstig de relevante financiële regelgeving en wetgeving heeft bekendgemaakt, en verdedigt dit standpunt in de procedure die thans hangende is voor de Sanctiecommissie. Zij zal niet verder ingaan op de inhoud of het verloop van deze lopende procedure, gelet op het vertrouwelijke karakter ervan.
III. Strafrechtelijke onderzoeken
Nyrstar is op de hoogte van de volgende lopende gerechtelijke onderzoeken bij drie verschillende onderzoeksrechters.
In 2019 werd een gerechtelijk onderzoek opgestart te Brussel nadat enkele personen een klacht met burgerlijke partijstelling hadden ingediend. In een beschikking van 1 oktober 2024 besliste de raadkamer van de Franstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel om de Vennootschap buiten vervolging te stellen in dit onderzoek. Er is hoger beroep aangetekend tegen deze beschikking.
In 2020 werd een gerechtelijk onderzoek opgestart te Mechelen. In 2022 is ook bij het parket te Antwerpen een opsporingsonderzoek opgestart, dat nadien is geseponeerd. In Antwerpen loopt tevens een gerechtelijk onderzoek. In een beschikking van 24 oktober 2024 besliste de raadkamer van de rechtbank van eerste aanleg te Mechelen om de onderzoeksrechter te Mechelen te ontheffen van het gerechtelijk onderzoek naar Nyrstar NV met het oog op overhandiging van het strafdossier aan de onderzoeksrechter in het gerechtelijk onderzoek te Antwerpen.
De Vennootschap werkt volledig en loyaal mee aan deze onderzoeken. Zij wenst niet verder in te gaan op de inhoud of stand van deze onderzoeken.
***
OVERZICHT VAN PROCEDURES TUSSEN NYRSTAR EN EEN GROEP VAN AANDEELHOUDERS DIE REEDS ZIJN AFGELOPEN
Enkele andere procedures tussen Nyrstar en een (van samenstelling deels wisselende) groep aandeelhouders hebben reeds geleid tot een definitieve uitspraak. Nyrstar heeft over deze procedures reeds gecommuniceerd in haar persberichten en andere publicaties (persbericht).
Hieronder gaat gemakshalve een kort overzicht van deze procedures.
- Op 21 juni 2019 hebben twee aandeelhouders de Voorzitter van de Nederlandstalige Ondernemingsrechtbank Brussel gevat bij eenzijdig verzoekschrift. De Voorzitter heeft daarop Nyrstar bij beschikking van 24 juni 2019 bevolen om onder meer een groot aantal documenten mee te delen aan de Jaarlijkse Algemene Vergadering van 25 juni 2019. Op verzoek van Nyrstar is die beschikking nadien, d.m.v. een tweede beschikking van 28 augustus 2019, grotendeels hervormd en zijn de tegenvorderingen van de groep van aandeelhouders afgewezen. Zie ook persbericht.
- Op 8 november 2019 kwam een groep aandeelhouders in kortgeding voor de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, op tegen Nyrstar met een eis tot onder meer (i) schorsing van de besluiten van de Jaarlijkse Algemene en Buitengewone Vergaderingen van Nyrstar van 5 november 2019 en 9 december 2019, (ii) benoeming van een voorlopige bewindvoerder om een nieuwe Buitengewone Algemene Vergadering van aandeelhouders bijeen te roepen en (iii) oplegging van bepaalde maatregelen aan Nyrstar, waaronder het verbod om bepaalde leningen aan te gaan. Deze eis werd door de beschikking van 7 januari 2020 van de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen (afdeling Antwerpen) geheel afgewezen. Zie ook persbericht.
- Op 29 mei 2020 verzocht een groep van aandeelhouders om de schorsing bij hoogdringende noodzakelijkheid van het Koninklijk Besluit nr. 4 van 9 april 2020, op basis waarvan Nyrstar haar Jaarlijkse en Buitengewone Algemene Vergaderingen van 2 en 30 juni 2020 had bijeengeroepen. Nyrstar is in deze procedure tussengekomen. De Raad van State verwierp dat verzoek in een arrest van 1 juni 2020. Zie ook persbericht.li>
- Een beschikking van 26 juni 2020 van de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, legde Nyrstar, opnieuw op verzoek van een groep aandeelhouders, het verbod op om een Buitengewone Algemene Vergadering te laten plaatsvinden met de ontbinding als agendapunt en dit tot drie maanden nadat er een definitieve beslissing over het vennootschapsrechtelijk deskundigenonderzoek (supra) zou zijn. Zie ook persbericht.
- Bij beschikking van 30 oktober 2020 heeft de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, op vraag van een groep aandeelhouders van de Vennootschap, een college van deskundigen aangesteld om o.m. bepaalde transacties tussen de voormalige Nyrstargroep en de Trafiguragroep te onderzoeken. Op 9 november 2021 heeft de Voorzitter die beschikking vernietigd op derdenverzet van Trafigura PTE Ltd. en Trafigura Group PTE Ltd., waardoor de aanstelling van de deskundigen werd ingetrokken en het deskundigenonderzoek werd stopgezet. Op 17 november 2022 heeft het hof van beroep te Antwerpen bevestigd dat een deskundigenonderzoek niet gerechtvaardigd was. Het Hof oordeelde dat er geen aanwijzingen waren dat de belangen van de vennootschap ernstig werden bedreigd. Het Hof van Cassatie heeft de cassatievoorziening van de eisende aandeelhouders tegen de beslissing van het hof van beroep verworpen bij arrest van 2 mei 2024. Zie ook persbericht.
- Op 3 januari 2023 heeft een groep aandeelhouders Nyrstar opnieuw in kortgeding gedagvaard voor de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen. Zij eisten onder meer (i) een verbod voor Nyrstar om een Buitengewone Algemene Vergadering bijeen te roepen om te besluiten over de ontbinding, (ii) de aanstelling van een voorlopige bewindvoerder of een lasthebber ad hoc en (iii) een bevel aan Nyrstar om zich in de procedure ten gronde (supra) aan te sluiten bij verschillende vorderingen van de eisende aandeelhouders tegen de Trafigura-vennootschappen en/of gelieerde personen en deze, minstens ten bewarende titel, in te stellen. Bij beschikking van 12 mei 2023 heeft de Voorzitter van de Ondernemingsrechtbank Antwerpen, afdeling Antwerpen, de vorderingen afgewezen. De groep aandeelhouders heeft geen verdere stappen ondernomen in deze procedure. Zie ook persbericht.
Laatst gewijzigd op 24 oktober 2024